Műszaki Információ

Tisztelt látogató!

Ezen az oldalon megpróbáljuk Önnek röviden vázolni az általunk használt technológiákat és gyakorlati kivitelezésüket.

Riasztórendszerek:

Talán ezek azok a rendszerek, melyeknek valamilyen formájával már szinte mindenki találkozott. Az alapelvet tekintve mindegyik egyforma. Feladatuk az illetéktelen behatolás megakadályozása. A rendszer az ajtók és ablakok feszegetésén át a belső terekben való mozgáson át akár a kerítésen való beugrást is képes érzékelni. A rendszerhez kapcsolhatóak még hő, füst és üvegtörés érzékelők, pánikgombok és további egyedi eszközök.

A rendszer a behatolást szirénák segítségével jelzi. Az épületben bent is és az épület falán kívül is helyezünk el belőle. A belső a behatoló megzavarására, míg a külső sziréna ezen felül a környezet figyelmének a felkeltésére is szolgál.

A riasztó működtetése a kezelőegységeken keresztül lehetséges. Az egyszerűbb modellek csak LED-ek segítségével mutatják felénk a megfelelő információkat. A komolyabb modellek esetében grafikus megjelenítők használata is lehetséges. Ezek az LCD kijelzőn keresztül szövegesen, magyar nyelven jelenítik meg az információkat.

A riasztórendszer lelke a központi egység. Alapfeladata az érzékelők, szirénák, kezelőegységek és a vezetékelés sértetlenségének ellenőrzése. A második legfőbb feladata, hogy bekapcsolás után figyelje az érzékelőkről érkező jeleket és riasztási állapotot hozzon létre, ha szükséges. A harmadik, de cseppet sem sokadrangú feladata, hogy a távfelügyeleti központba a riasztási és egyébb jelzéseket biztonságosan eljuttassa. A rendszer biztonsági okokból olyan kialakítású, hogy minden megbontási kísérletet még a rendszer kikapcsolt állapotában is azonnal jelez és jelent a távfelügyelet felé.

Videós rendszerek:

A riasztórendszereknél sokkalta összetettebb és bonyolultabb rendszerek. Főbb összetevői a különböző kamerák és az azok jeleit rögzítő egység.

A kameráknak manapság már igen sok típusa létezik:beltéri, kültéri, éjjellátó, fekete-fehér, színes, szabotázsvédett, közel és távollátó, fix és forgatható. A legegyszerűbb kompakt kamerákat beltéren használjuk. A következő kategóriába tartozó kamerák már rendelkeznek beépített infra fényvetővel az éjjeli képalkotáshoz. Ezen kamerák legkomolyabb szintjét a szabotázsvédett és fűthető házba épített nagy felbontású kamerák adják. Ezekhez külső, nagy teljesítményű infra fényvető adja a háttérfényt a sötétben. A legnagyobb tudású és legprofibb kamerák természetesen a forgatható kamerék: ezeket a felhasználó 360 fokos körben, valamint le és fel mozgathatja és természetesen közelítheti és távolíthatja a képet. Ezeknek a kameráknak a mozgatását vagy a rögzítő eszközről, vagy Interneten keresztül bármilyen laptopról (segédprogram és felhasználónév valamint jelszó birtokában) elvégezheti. A kamerák közötti különbséget azok fényérzékenysége, látószöge, felbontása és konfigurálhatósága adja.

A rendszer leke a digitális rögzítő. Ennél az eszköznél két fontos szempont van: az első a rögzített videó időtartama (a legrégebbi felvételt törli a rendszer), mely akár 3-4 hét is lehet. Ezt a készülékben levő merevlemez és a rögzítés minősége együtt határozza meg. A másik szempont a rögzítés minősége. Az általunk használt eszközök 720×576 képpont rögzítésére is képesek kameránként, és EGY kamerára nézve akár 25fps (25 képkocka/másodperc/kamera) sebességgel képesek rögzíteni. Ez azt jelenti, hogy egy kameráról másodpercenként 25 képkockát vesznek fel. Az emberi szem 15 képkocka alatt NEM látja folyamatosnak a képet. Tehát ha csak 5 vagy 10 képkockát venne a rendszer, akkor igencsak szaggatott lennne a visszajátszott kép, mint az sajnos az olcsóbb rendszerek esetében jelentkezik is. A nagyobbik probléma azonban az, hogy ha kevesebb a rögzített képkocka, akkor sok fontos eseményről marad le az ember, ami az adott időszeletben történhet. A nagyobb veszélyt tehát ez hordozza, hiszen a nem megfelelő vagy olcsó videós rendszer a saját buktatójává válhat. A kameráktól érkező képet ez az eszköz rögzíti. Kétféle alaptípus van. Hardveres és PC alapú rögzítő. A hardveres alapú hasonló méretű mint egy asztali DVD felvevő. Számítógép merevlemez (winchester) található benne, a rögzítés erre történik. Visszajátszás hasonlóképpen történik, mint egy asztali videó vagy DVD lejátszónál. A kamerák képét külsőleg csatlakoztatott monitoron lehet megtekinteni. Előnye a viszonylag kis helyigény és az egyszerű kezelés. Hátránya, hogy nagyobb intervallumú felvételek visszakeresése és kimentése nehézkesebb. A PC alapű rögzítőnél egy komplett, erre a célra összeállított szmámítgép és az abban elhelyezett speciális rögzítőkártya archiválja a videók képeit. A rendszer rugalmasan bővíthető, sok kényelmi funkciót lehet aktiválni benne, a felvételek visszanézése és kimentése egyszerűbb.

A videós rögzítő rendszerek majdnem minden típusa rendelkezik olyan felülettel, mely lehetővé teszi az Internetre való felkapcsolásukat és távolról történő videó megfigyelést.

Tűzjelzők:

A leginkább egyedinek nevezhető rendszerek ezek. Itt nem egy adott vagyontárgy eltulajdonításának a megakadályozása a cél. Sokkal fontosabb feladat elé állítjuk a rendszert. A cél az hogy, egy adott épületben vagy épületrészben a keletkező tüzet minél hamarabb észrevegyük és elhárítsuk.

A rendszer a kialakuló tűz első jeleire (hő és füst) már képes jelzést adni a megfelelő 24 órás ügyeleti helyre. Továbbá lehetőség van különböző oltórendszerek vezérlésére is. Ezek víz, hab, por és gáz alapú oltóanyagok segítségével megakadályozzák a tűz terjedését. Az oltóanyag kiválasztása nagy figyelmet igényel. Hiszen egy könyvtárban vagy elektromos elosztóban nem volna célszerű a vízzel való oltást kivitelezni.

A tűzjelző és oltó rendszerektől nagyfokú üzembiztonságot várunk el. Az elsődleges szempont az épületben tartózkodók életének a védelme.

Itt nincs keresnivalója sem kókler kivitelezőknek, sem a minőségileg nem megfelelő eszközöknek.

FIGYELEM!

A FENTEBB LEÍRT MŰSZAKI BEMUTATÓ ÉS LEÍRÁS CSAK EGY GYORS TÁJÉKOZTATÓ A RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉRŐL A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL. A LEÍRTAK A LEENDŐ FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA  IGYEKEZNEK SEGÉDINFORMÁCIÓKAT NYÚJTANI.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük írjon nekünk a fenti Kapcsolat fülre kattintva.

Köszönjük.

Comments are closed.